KUCHNIA

Muffiny jajeczne z warzywami

Jeśli tak jak ja lubicie omlet z warzywami, ale nigdy nie udaje się wam przewrócić go na drugą stronę bez uszczerbku dla jego kształtu to proponuję upiec muffiny jajeczne z warzywami. To propozycja na zdrowe i sycące, a jednocześnie estetycznie wyglądające śniadanie. Dla dodania mu kolorów można użyć po 1/4 żółtej i czerwonej papryki, a do pieczenia polecam formę na muffinki.

Składniki (10 sztuk):
- 7 jajek
- 1 szklanka liści szpinaku
- 1/4 cukinii
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, zioła prowansalskie

Wykonanie:
1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
2. Szpinak umyć, osuszyć i posiekać. Cukinię i paprykę pokroić w drobną kosteczkę. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobniutko posiekać.
3. Jajka roztrzepać z dodatkiem soli, pieprzu, ziół i czosnku.
4. Składniki warzywne wymieszać ze sobą i nałożyć do poszczególnych foremek, a następnie każdą z nich zalać jajkiem (nie pod sam wierzch, bo wypłynie w trakcie pieczenia).
5. Formę wstawić do piekarnika na ok. 15 min. 

Smacznego :-)



Sałatka z krewetkami, mango i roszponką

Zawsze wydawało mi się, że to co słodkie jest niezdrowe, a wszystkie zdrowe potrawy nie mają wyrazistego smaku. Jeśli również mieliście podobne spostrzeżenia to koniecznie spróbujcie tej sałatki. Zawiera same zdrowe produkty, mnóstwo witamin, a słodyczy nadaje jej melon i miód zawarty w sosie. No to do dzieła!

Składniki ( 4 porcje) :
- 1 opakowanie roszponki
- 1 owoc mango 
- 2 kulki mozarelli
- 16 pomidorków koktajlowych
- 250 g krewetek koktajlowych

Sos:
- 2 łyżeczki miodu
- 3 łyżeczki octu balsamicznego
- 8 łyżeczek oliwy z oliwek

Marynata do krewetek:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka miodu
- sól, pieprz, chilli

Wykonanie:
1. Składniki marynaty wymieszać, umieścić w niej krewetki i odstawić do lodówki na 30 min.
2. Składniki sosu wymieszać ze sobą (ja używam do tego słoiczka po koncentracie pomidorowym).
2. Mozarellę i mango pokroić w kostkę, pomidorki przekroić na pół.
3. Roszponkę umyć, osuszyć i rozłożyć na talerzach
4. Krewetki przesmażyć krótko na patelni wraz z całą marynatą.
5. Wszystkie składniki wyłożyć na roszponce i polać sosem tuż przed podaniem.

Smacznego :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz