niedziela, 15 listopada 2015

Muffiny jajeczne z warzywami


Jeśli tak jak ja lubicie omlet z warzywami, ale nigdy nie udaje się wam przewrócić go na drugą stronę bez uszczerbku dla jego kształtu to proponuję upiec muffiny jajeczne z warzywami. To propozycja na zdrowe i sycące, a jednocześnie estetycznie wyglądające śniadanie. Dla dodania mu kolorów można użyć po 1/4 żółtej i czerwonej papryki, a do pieczenia polecam formę na muffinki.

Składniki (10 sztuk):
- 7 jajek
- 1 szklanka liści szpinaku
- 1/4 cukinii
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, zioła prowansalskie

Wykonanie:
1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
2. Szpinak umyć, osuszyć i posiekać. Cukinię i paprykę pokroić w drobną kosteczkę. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobniutko posiekać.
3. Jajka roztrzepać z dodatkiem soli, pieprzu, ziół i czosnku.
4. Składniki warzywne wymieszać ze sobą i nałożyć do poszczególnych foremek, a następnie każdą z nich zalać jajkiem (nie pod sam wierzch, bo wypłynie w trakcie pieczenia).
5. Formę wstawić do piekarnika na ok. 15 min. 

Smacznego :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz