niedziela, 15 listopada 2015

Sałatka z krewetkami, mango i roszponką


Zawsze wydawało mi się, że to co słodkie jest niezdrowe, a wszystkie zdrowe potrawy nie mają wyrazistego smaku. Jeśli również mieliście podobne spostrzeżenia to koniecznie spróbujcie tej sałatki. Zawiera same zdrowe produkty, mnóstwo witamin, a słodyczy nadaje jej melon i miód zawarty w sosie. No to do dzieła!

Składniki ( 4 porcje) :
- 1 opakowanie roszponki
- 1 owoc mango 
- 2 kulki mozarelli
- 16 pomidorków koktajlowych
- 250 g krewetek koktajlowych

Sos:
- 2 łyżeczki miodu
- 3 łyżeczki octu balsamicznego
- 8 łyżeczek oliwy z oliwek

Marynata do krewetek:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka miodu
- sól, pieprz, chilli

Wykonanie:
1. Składniki marynaty wymieszać, umieścić w niej krewetki i odstawić do lodówki na 30 min.
2. Składniki sosu wymieszać ze sobą (ja używam do tego słoiczka po koncentracie pomidorowym).
2. Mozarellę i mango pokroić w kostkę, pomidorki przekroić na pół.
3. Roszponkę umyć, osuszyć i rozłożyć na talerzach
4. Krewetki przesmażyć krótko na patelni wraz z całą marynatą.
5. Wszystkie składniki wyłożyć na roszponce i polać sosem tuż przed podaniem.

Smacznego :-)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz